Бити кул је у тренду

Бити кул је у тренду

10.08.2024.

О упливу страних речи и израза често се полемише у јавности и није то никаква велика тема јер је језик жива ствар и стално се мења, допуњује и развија. Погледамо ли кроз историју, видећемо да је доста речи којима се свакодневно служимо заправо преузето из других језика и прилагођено нашем говору. Међутим, данас се дешава то да је енглески језик постао глобални језик и да има тенденцију потискивања других језика. Па тако та његова популарност ,,брзином муње удара и у бедеме нашег језика”. Млади људи имају потребу да стално користе енглеске изразе и за појмове које ми имамо у нашем језику. Проф. Стијовић наводи: ,,Готово неподељено је мишљење да је њихова прекомерна употреба одраз осећања културне инфериорности наше средине и лажног схватања да говорити језиком економски успешнијих и надмоћнијих значи веровати да то и нас чини делом света успешних и моћних.” У овом тексту доносимо неке од популарних енглеских израза које лако можемо заменити нашим речима.

Гомилати енглеске изразе је у trendu па тако сви хрле да буду in и cool и да иду на такве ivente. Тај модерни свет, популаран на инстаграму, пун је beauti савета како постићи natural look (природни изглед) make up триковима или урадити фејслифтинг (затезање лица) разним масажама, ако ни то не помаже, онда мора ,,игла”. Странице модних магазина пуне су фраза попут must have у значењу комад одеће који се мора имате ове сезоне. Наравно, неизбежни су и модни додаци или још популарнији аксесоари. Ако убаците фотографију на инстаграм важно је да вам доста људи лајкује јер без лајка ништа.

Са света популарних блогерки и речника који је добио свој замах са друштвеним мрежама, прелазимо на једно исто тако популарно данас популаран ИТ сектор. Много људи се бави програмирањем у Србији и њихов речник полако излази из оквира занимања и прелива се у свакодневни говор. Па тако чујемо аплоудовати фајл (убацити, поставити датотеку) или шеровати екран (поделити), екран се обавезно скрола, а иконице се рефрешују (освежавају). Слике се едитују (мењају, уређују), а док се за резервне копије говори бекаповати. И то је само врх леденог брега. Тек смо загребали испод површине. Помакнемо ли се мало на свет политике ту можемо чути имплементацију (спровођење, остваривање) или девастацију (уништити, разорити) од које нисмо далеко када је српска политика у питању. 

Осим тога данашње девојке иду на дејт (састанак), а маме деци купују puzzle (слагалице) и stickere (налепнице), a све да би се било у тренду и у корак са временом.

Ова ,,нова мода” доводи наш језик на рубове високих литица са којих полако клизимо. Језик ће се сачувати, али шта ће од богатства речи остати? Вођени овим питањем и дилемама које погађају лингвистички свет, написали смо овај текст као мали допринос за очување језика. Нисмо имали циљ да вређамо никога, само да укажемо на неке непотребне ствари које свакодневно чујемо.